Kezdölap
Tudnivalók Országos Szabályzat
Tilalom és Méret
Halaink
Szővetségek
Horgász honlap cimek
Szolunáris táblázat
Időjárás
Fényképeket ide várom!!
Fórumba ezeket leled
Bojli csali
Giliszta csali
Kukorica csali
Kishal csali
Csonti,Pinki csali
Pellet csali
Kis videó film horgászásunkról :)
Melyik számodra az igazi zsákmány? szavaz!
Vendégkönyv
Fórum
GalériaKishal

Csalik


A Kishal
Ragadozó halaink fogásáshoz a legõsibb, és ma is a legjobban kedvelt csali a kishal. Akár élõ, akár élettelen állapotban felkínálhatjuk.
A küszt-elsõsorban süllõzéshez használjuk, a süllõ keskeny garatnyilásán is könnyen lecsúszik. Ugyancsak küsszel csalizhatunk balinra. A küsz nagy hátránya, hogy horgon nem sokáig él. Különösen mártogatás közben pusztul el hamar.
A bodorka- ellenálobb, mint a küszt, és jobban bírja az úszós, illetve a mártogató horgászatott.
A vörösszárnyú keszeg igazi csukázó csali. Élettere megegyezik a csukáéval. Élénk színe és kiváló ellenálló képessége teszi különösen rangossá. Ellenállóképesség tekintetében csak a kárászok és a compó múljál felül. A két kárász életképességének elõnyei különösen téli horgászatkor kamatozhatóak.
A különbözõ keszegfélék ivadékai általában kevésbé életképesek. Meg kell azonban jegyezni, hogy jó csali a domolykó ivadéka. Külföldön széles körben használják élénk színe miatt az aranyhalat is. Csaliként ajánlható még a naphal, a sügér és a durbincs.
A csalihal részben horoggal, részben hálóval fogjuk. Ha hálót használjuk, más-más módszert alkalmazhatunk, attól függõen, hogy milyen csalihalat akarunk fogni.
A csalihalfogó háló használata azonban, különösen tiszta vízben, nem mindig eredményes.
Ha zavaros a víz a hálót elegendõ rúd segítségével néhány méterre a parttól leengedni. Ha küszt akarunk fogni, akkor a hálót csak néhány centiméterre süllyesszük le; a keszegfélékhez jobb a fenekre engedni. Keszeg, kárász esetén ajánlatos a hálóba kenyeret kötni, ez a háló fölé csalja a halakat. Néha halszeletet tûzünk a horogra-különösen süllõzés alkalmával. Halszeletetekkel azonban más halakat, még a mindenevõ ponty nagyobb példányait is zsákmányul ejthetjük. Különösen a farokrész és az úszók meghagyásával készített hasi szelet mozgása ingerli a ragadót.


www.hohohorgasz.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!